כתמי פיגמנטציה – מי?

צבע העור שלנו נקבע בעיקר על ידי הפיגמנט מלנין, הנמצא בשכבת העור החיצונית(אפידרמיס). תפקידו של המלנין להגן עלינו מפני קרינת השמש, בשל יכולתו לספוג קרינת UV, ובכך למנוע נזק לתאים.

בעוד כמות המלנין המיוצרת בעורנו נקבעת ע"י הגנטיקה שלנו(צבע עור יסודי), ישנן השפעות עוקפות של הסביבה, כדוגמת חשיפה לקרינת UV, אשר קובעות את רמות הפיגמנטציה העורית(צבע פקולטטיבי). בכל פעם שהעור נחשף לקרינת UV נוצר גירוי לייצור מלנין, וכך למעשה נגרם השיזוף.

אז למה כתמים? הסיבות להיפרפיגמנטציה

חשיפה לקרינת UV

לצערנו, הפיזור של חלקיקי הצבע(הפיגמנטים) הוא לא תמיד אחיד, ולפעמים יש הצטברות של פיגמנט באזור מסויים וכך נוצר כתם.מחקרים הראו כי חשיפה לקרני UV גורמת לחלקיקי המלנין למעשה להתקבץ יחד תוך יצירת מגן מעל גרעין התא. בנוסף להתרחשות השיזוף הכללי, חשיפה לקרינת UV עשויה לעודד גם היפרפיגמנטציה באזורים ספציפיים על הידיים, הפנים והצוואר, המתבטאת בהופעת כתמים כהים המוכרים לעיתים כ"כתמי גיל" או “כתמי כבד”(Lentigines – לנטיגינס). בכתמים הללו ניתן בדרך כלל להבחין בשנות הארבעים המוקדמות שלנו והם ניכרים יותר ויותר ככל שאנו מזדקנים. עד גיל 60, ל-90% מהאוכלוסייה יהיו כתמי גיל/לנטיגינס שנגרמו ע"י השמש. לנטיגינס הם למעשה שינויים בצבע העור, שטוחים, מגוונים בגודלם, בצבע חום ולמעשה בלתי מזיקים. כתמים אלה, יותר מכל דבר אחר, מסגירים את גילו של אדם, שכן הם נוצרים כתוצאה מחשיפת העור לשמש במשך שנים רבות, ובשונה מנמשים, הם אינם דוהים בחורף.

נמשים, או בשמם המדעי אפילידס(Ephilides), הם נקודות שטוחות בצבע אדום או חום, המופיעים בדרך כלל במהלך חודשי הקיץ ודוהים בחודשי החורף. הם נפוצים בעיקר אצל אנשים בעלי עור בהיר והם לרוב מאפיין גנטי תורשתי. נמשים וכתמי גיל(לנטיגינס) נראים דומים מאוד לעין, והדרך היחידה להבדיל בין שניהם, מלבד מעקב אחר עוצמת צבעם בחודשי הקיץ לעומת החורף, היא לבחון את מקטע העור תחת מיקרוסקופ.

היפרפיגמנטציה לאחר דלקת

מלבד השפעות גנטיות וסביבתיות, פיגמנטציית העור מושפעת גם ע"י גורמים הורמונליים, שימוש בתרופות מרשם, מתח נפשי, תכשירים לשימוש מקומי כולל מוצרי קוסמטיקה, וריפוי פצע ברקמת העור – הוא הגורם להיפרפיגמנטציה לאחר דלקת(Post Inflamatory Hyperpigmentation PIH), תופעה שכיחה ובעייתית יותר אצל אנשים בעלי גוון עור כהה. התופעה נובעת מתגובה מוגזמת של המלנוציטים לפציעה, אפילו אם קלה ביותר, אשר מסתיימת בפיזור מוגבר או לא נורמלי של פיגמנט הצבע ברקמות באזור הפציעה. אקנה הוא דוגמה נוספת לתהליך דלקתי אשר בסיומו עשויים להופיע כתמי היפרפיגמנטציה בעור.

מלזמה(Melasma)

פיגמנטציה הנוצרת בהשפעה הורמונלית מתבטאת בצורות שונות, כגון כתמי היפרפיגמנטציה וגם מלזמה, הידועה יותר כ"מסכת הריון", וזאת בשל שכיחותה בקרב נשים בגיל הפוריות. מספר מחקרים טוענים כי עד 75% מהנשים עשויות לפתח מלזמה במהלך ההריון, וכ-33% מהנשים המשתמשות בגלולות למניעת הריון מתלוננות אף הן על בעיה זו. סוג זה של פיגמנטציה שכיח יותר בקרב נשים בעלות גוון עור כהה, ונראה לרוב באיזורים החשופים לאור השמש. מספר מדענים טוען כי חשיפה לקרינת UV הינה הכרחית להתפתחותה של מלזמה, מה שעשוי להסביר את העובדה שהיא ניכרת פחות בחודשי החורף כשהחשיפה לקרינת UV נמוכה יותר. המלזמה מופיעה בצורת כתם היפרפיגמנטציה בעל צורה לא סדירה, בצבע הנע בין חום בהיר לחום כהה. המלזמה נפוצה בעיקר בהופעתה על עור הפנים – על הסנטר, השפה העליונה, לחיים, אף, מצח ובמידה פחותה על קו הלסת. השם “מסכת הריון” מצביע על הופעתה השכיחה של המלזמה במהלך הריון או בזמן נטילת גלולות למניעת הריון. הסברה הרווחת היא, שקרינת UV ואסטרוגן, המתקבל בגוף האישה בכמויות גדולות בתהליך ההריון ובנטילת גלולות למניעת הריון, הם הגורמים העיקריים להופעת כתמי המלזמה. למרות שהמלזמה מופיעה במהלך הריון, היא יכולה להופיע גם כתוצאה מהפרעות שחלתיות מסויימות. לרוע המזל, ברגע שהמלזמה מופיעה בעור, הסיכויים לחזרתה של התופעה בעתיד גדלים.

סובלת מכתמי פיגמנטציה? חפשי באתר את תרחיץ הפנים REVITALIZING CLEANSER מבית SABRINE.